Thursday, January 25, 2007

Ο искрености (чистоћи срца)

Два тамна камена, наизглед ружна, тмурна и прљава, без икаквих емоција, без живота, без радости, када се сударе, стварају живот, стварају искру. Леп, оштар и сићушан сноп светлости, који је чиста искреност.
Искреност, та два, тупа и гола камена, који немају никаквог духа у себи. Дијаманти и драго камење имају нешто што ти ружно сиво камење немају. Имају лепоту, која очара људско срце, али су беживотни, не могу да произведу искру. Како су онда они драго камење, кад у њима уствари, нема ничега драгог и плодоносног. Искра, као слика стварања живота из ништавила, из ничега је опет, већа драгост и веће чудо него ли сви дијаманти, који да би се опет, видели, треба нешто да искри. Такви су и људи, тамни, и бездушни, но увек треба бити спреман на то да ће и ти мрачни и прљави људи једном да заискре. Треба само имати нешто, што би ту искру искрености одржало у животу, и од ње направити пламен који би сијао, грејао и обасјавао све око себе. Ако опет, тај пламен не контролишеш, он се може окренути против тебе, и опећи те. Далеко од тога да искреност није добра ствар, али превелика доза искрености, може човека опећи као пламен. Шта је искреност?
Треба ли бити искрен када се ради о лошим стварима и делима? Они којима је искреност изнад свега мисле да треба. То су они људи, који несвесно запале искру, и пусте пламен да гори, не контролишући га, до мере, док се он не претвори у стихију, у огањ, који је изнад моћи људске, огањ који иза себе сеје смрт и пустош. Огањ који више не подсећа на ону искру, већ на пакао.

3 comments:

aleksa said...

Srdjane Panicu,
ovo je jako lep tekst koji ne znam hocu li jos koji put procitati u zivotu, a da je ovako kratak i slovesan.

Puno pozdrava,
Aleksa

aleksa said...

izvini sto ti se sada tek javljam.... ;))

Anonymous said...

[color=#5588aa]ВИА [url=http://dejavu-group.ru/svadba.php]Deja Vu[/url] - это коллектив виртуозных вокалистов и музыкантов на праздник.
[url=http://dejavu-group.ru/index.php]Dejavu-group[/url]- один из лидеров в области музыкального оформления дней рождения.
В репертуаре музыкантов на праздник Дежа вю около 3000 произведений.
Живой звук. Ждаз, ретро, хиты 70-80-90-х, диско, поп, шансон, фоновое сопровождение .
Музыкальный ансамбль Dejavu-group располагает мощной качественной музыкальной аппаратурой, которая позволяет заполнить плотным и приятным уху звуком как компактное помещение (фуршет), так и огромное помещение (корпоратив до 1000 человек).

Игорь +7 916 623 4047, Андрей +7 910 483 8294 [/color]